Bij Elise in de Keuken

Het is zondag vandaag, eerste paasdag en mijn derde vrije dag. Wooow wat kan ik genieten van vrije dagen! Ik heb echt super leuk werk…maar vrij mogen zijn in een fijn huisje…is toch wel extra genieten hoor!

Sinds 12 maart moet ik weer zelf in de keuken staan en ik had me voorgenomen dit anders aan te pakken dan toen ik voor de eerste keer uit huis ging…..toen at ik vaak makkelijk (lees: niet gezond) omdat ik/we geen zin had/den om te koken.

Nu werk ik 40 uur in de week en heb ook nog z’n 45 minuten reistijd. Ik moest dus iets verzinnen zodat ik makkelijk, maar gezond zou eten in de avond. Ik was dan ook super blij dat er in deze keuken al drie vriesvakken zaten.

De afgelopen weken heb ik veel recepten opgezocht en deze wil ik vandaag met jullie delen. Ik probeer zoveel mogelijk tussen de middag salades te eten en in de avond soep. Deze soep maak ik natuurlijk zelf. Vaak maak ik een aantal gerechten in het weekend en verdeel deze over doosjes en vries ze vervolgens in. De ochtend voordat ik naar mijn werk vertrek, kies ik een soepje uit…zet deze in de koelkast en dan hoef ik het in de avond alleen maar op te warmen!

Courgette soep / courgette-prei soep / prei soep

Deze soepjes zijn zoooo lekker en zoooo makkelijk. Je doet een beetje olie in de pan, daarin een uitje en een teentje knoflook. Na een minuutje gooi je de courgette of courgette en prei of alleen de prei in stukjes in de pan erbij. Doe vervolgens 1 liter water in de pan erbij en een bouillonblokje. Laat het geheel even lekker een paar minuten (z’n 10-15 min) pruttelen. Voeg nog wat peper (en eventueel zout…maar dat bouillonblokje is vaak al zout genoeg vind ik) toe. Dan pan van het vuur en met een staafmixer de soep pureren. Vul een kommetje met soep, serveer nog wat rauwe groenten (paprika, tomaat en komkommer) erbij met een hummus dip….taadaaa een heerlijk en gezond maaltje. De soep die je over hebt verdeel in je in porties in bewaar bakjes en hup de vriezer in als het afgekoeld is.

Tomaten basilicum soep 

Dit recept heb ik gevonden op Chickslovefood, één van mijn favo sites! Zij doen deze soep in een broodje…dit heb ik ook gedaan toen er een vriendinnetje kwam eten, het ziet er super feestelijk uit. Ik eet nu iedere week wel een keer dit soepje (zonder broodje). Ik ben namelijk gek op tomatensoep en deze is makkelijk te maken en er zit geen ‘troep’ in. Het recept vind je hier. 

Zoete aardappel frietjes
Oeeee ik ben er gek op…zoete aardappel frietjes. Ik heb hier vaak mee geëxperimenteerd….en uiteindelijk was ik tevreden en heb ik nu mijn eigen receptje. Ik snijd de aardappels in stukjes (meer in de vorm van reepjes) inclusief schil. De stukjes gooi ik in een mengkom. Daarbij giet ik wat olijfolie en strooi ik een ruime hoeveelheid peper en zout over de aardappels. Daarna doe ik er nog wat chilipoeder over. Een dekkes op de mengkom en schudden maar! Vervolgens stop ik de zoete aardappels in de oven op 200 graden. Na ongeveer 10 minuten draai ik ze om. En 10 minuten daarna zijn ze meestal goed.

Salad in a jar

Dankzij mijn collega heb ik kennisgemaakt met salades in een pot…..heerlijk! Naast dat ze er super leuk uitzien…zijn ze ook makkelijk te maken en boordevol groenten. Je stopt de ingrediënten op een bepaalde manier in de pot zodat de smaakt het lekkerst blijft. Als je het gaat eten, kiep je het om in een bord en husselen maar! Een recept vind je op de site van Lekker eten met Linda.


Ook heb ik nog een aantal makkelijke en lekkere recepten voor tussendoortjes.

(Ontbijt)muffin

In het boek (op de eerste pagina om precies te zijn) Powerfood van Rens Kroes worden ontbijt muffins beschreven…ik heb het recept iets aangepast:

Voor 10 muffins

100 gr havermout
2 rijpe bananen
3 eieren
2 tl kaneel
1 el honing
1 tl (wijnsteen)bakpoeder
snufje zout
handje rozijnen + hand je cranberries

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Voeg alle ingrediënten, behalve de rozijnen en cranberries, bij elkaar in een blender . Mix tot het een glad geheel vormt. Doe de rozijnen en cranberries hier bij en roer deze er doorheen.

Vul de muffin vormen met het mengsel en bak in 30 minuten gaar. Wanneer ze afgekoeld zijn kun je ze in de vriezer doen. In de ochtend eruit halen en meenemen naar je werk…dan heb je ’s middags een heerlijke snack!

Speculaas plaatcake

De speculaas plaatcake (verantwoorde versie) vind je op de site van Lekker eten met Linda. Ik heb het recept weer iets aangepast en gebruik speltmeel in plaats van amandelmeel, ook gebruik ik alpro yoghurt in plaats van kwark!

Healthy Lion
Healthy zou ik het zeker niet noemen…maar de dames van Chickslovefood hebben deze naam gegeven. Verrukkelijk zijn ze wel en ook zeker minder ‘slecht’ dan de originele Lion. Ook hier pas ik altijd iets aan…ik gebruik honing in plaats van ahornsiroop.  Je vindt het recept hier.

Tot slot nog drie ontbijt ideetjes (beetje gek om met het ontbijt te eindigen hè….lekker onlogisch 😉 ).

Groene smoothie

Een aantal ochtenden per week drink ik als ontbijt een groene smoothie en daarbij eet ik dan een ontbijtmuffin (zie hierboven).  De groene smoothie is echt super makkelijk en erg lekker. Ik gooi een banaan, scheutje vanille alpro yogurt, handje diepvries fruit, en zeker vier grote handen spinazie in de blender…..en smullen maar.

Party Pancakes
Wil je een feestelijk ontbijtje? Dan zijn de Party Pancakes van The Green Happiness zeker geschikt. Je hebt het volgende nodig:

  • 100 gram speltmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 200 ml sojamelk

Dit gooi je allemaal in de blender. Daarna verwarm je een pannetje  met een scheutje olie. Daarin een deel van het mengsel. Eventueel wat rozijntjes en bananen erbij. Wanneer alle pannenkoekjes gebakken zijn….stapel je ze op en kun je er tussen een beetje honing doen. Doe vervolgens om de pannenkoekjes heen wat lekker fruit (aardbei, blauwe bessen etc.)…smullen maar!

Muesli feestje
Het ontbijtje dat ik ongeveer dagelijks eet is heel simpel…maar zo lekker.  Een bakje met Alpro yoghurt (smaak: vanille en limoen-citroen zijn mijn favo’s) met daaroverheen biologische muesli mix (met rode vruchten) van de Lidl.


Zo dat waren wat receptjes die ik de laatste tijd veel gebruik….heb jij nog een goede tip voor mij?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s